Prvi dan tridesetčetvrte

Prva mi je, prije nekoliko dana, rođendan čestitala knjižara Laguna, nudeći mi nevjerovatan popust od 40 posto na tri kupljene knjige. Jutros me je dočekala poetična SMS poruka osiguravajućeg društva, poručujući mi da su rođendani oni dani kada treba da pogledamo u budućnost i osiguramo svoj život. Simbolično, za 60 maraka. “Ako vam je imovina bitnija od vlastitog života, baš na ovaj dan možete je osigurati uz popust”, kažu osiguravatelji. Prije i najboljih prijatelja, javio se onaj ključni. Banka! Poruke nisu za bitne klijente, pa su me počastili pozivom. Baš na današnji dan i samo za mene dobila sam jedinstvenu priliku za kredit i to već unaprijed odobreni do čak 25 hiljada maraka. Kamatna stopa sitnica, samo 5 posto promjenjive, no, dolaze teška vremena, može i fiksna. Simbolična – 6.90! “Jest veća, ali je sigurica”, kaže čiko ugodnog glasa.

Inače, 34 godine su start up nekog novog načina života u kojem mi smeta vrelina i vlaga. Znojim se cijeli dan kao da kopam, a ne ležim. A ležim. Vascijela planeta me obasula porukama. Familija me više ne obasipa parama, što i nije problem, nego su me navikli na to kroz život. Drugarice me ne obasuše nekim iznenađenjem iskakanja iz ormara, što nije problem, nego su me navikli na to kroz život. Kolege mi ne dadoše slobodan dan, što i nije problem, nego su me navikli na to kroz život.

Deset je sati. Ležim na balkonu iznad niza kafana iz kojih trešti zika. Nisam ni u kafanu otišla da zalijem, što i nije problem, nego sam navikla na to kroz život.

romanoff
Ringišpil osjećaja, roller coaster raspoloženja, kolekcija želja i ideja, zbirka nezbranih misli. Samo me ne pitajte šta ću sutra! Ne volim otvarati tegle, flaše i konzerve.

12 komentara

  1. Ih, te banke, prate ti bankovni račun i računaju tko je pogodan da mu ulete a nekim kreditom..

    Isto ovi sa nekim lijevim mikrokreditima čije organizacije uopće niso člam, pa jbt kojim ilegalnim ste putem došli do mog broja telefona uopće?

    Znači 34 je prijelomna godina kad prestaju s onim na šta su te navikli. Hah meni za rođendane nije nikad ni bilo ništa od pobrojanog, možda od 34 počnu

Komentariši