Otići ću na pijacu, makar me jebali usput!

“Sine, ne naginji se, padnućeš otale!”

Prije šest-sedam godina bio je taj veliki event. Dolazio Papa u Sarajevo. Za sigurnosne organe izuzetno rizičan događaj, za ostale neki normalni događaj, jer šta sve ne dođe u Sarajevo. Par sedmica prije, u mahalu je stigla neka policija, koja ne bijaše obična policija. Šetali su ulicom od zgrade do zgrade, onda se zaustavili pred našim ulazom. Pozvonili. Ljubazno su upitali mogu li se popeti na krov. Pored lijepe riječi bili su dupke naoružani, pa se niko nije usudio reći “ne”. S lijeve strane krova puko pogled na raskrsnicu gradske žile kucavice. Priroda se pobrinula da se odozdo ništa ne vidi, a odozgo svaki pas lutalica. Tek to jutro smo skontali da smo ugostili nekoga ko svoju plaću prima gledajući svijet kroz snajper. Bilo je rano jutro kada su ljudi poučni iskustvima ispijali kafu u sredini soba uz spuštene roletne, jer tako su rekli oni koji su procijenili rizik. Samo čujem svoju komšinicu, imala je tada 75 godina, kako se dere:

“Sine, ne naginji se, padnućeš otale!”

Pa ti snajperiši među majkama koje su po četvoro na pravi put izvele…

No, moja komšinica sad već ima preko 80 godina. Jutro subotom je njoj veliki event. Kupilo joj je jedno od četvoro djece ceker sa točkovima. Našminka se, obuče najljepšu haljinu, na noge navuče cipele sa malom potpeticom i krene na pijacu. Velika je to stvar. Prošle godine je stigla do pijace, napunila ceker, krenula kući. Ne lezi vraže, nazad nema. Parada ponosa, američki ambasador, LGBTBlaBla… žuta traka preprečila put. Ne znam početak priče, ali sam svjedočila završetku. Došla je kući u pratnji dva policajca, od kojih je jedan vukao ceker, a onda još podigao uz stepenice i stavio pred vrata.

“Oni, sine, misle ako sam stara da sam zatucana. Neka se jebe ko s kim hoće. Ma neka se nasred ceste jebu, ko da ja ne znam šta je to…”

Najavilo na Dnevniku u subotu novu paradu LGBTBlaBla…

“Otići ću na pijacu, makar me jebali usput!”

Reče mi otresito maloprije.

Sretno kono!

romanoff
Ringišpil osjećaja, roller coaster raspoloženja, kolekcija želja i ideja, zbirka nezbranih misli. Samo me ne pitajte šta ću sutra! Ne volim otvarati tegle, flaše i konzerve.

1 komentar

Komentariši