Bojis li se mraka

Ispucavanje

05.05.2017.

Petoba 'nako

Kakvi smo mi Sarajlije i Bosanci? Kada pogledaš medije, forume i ostala čuda tehnologije, svi smo jal lopovi, jal seljaci, jal neke teške jade.

I tako maloprije čekam red na kasi u velikom granapu. Ispod nogu mi novčanica od 50 KM. Ne 10, ne 20, već se baš onako crveni petoba. Kontam, nije mogla tu dugo stajati. Dignem i pitam ljude ispred sebe: da li je nekome ispalo? Svi za novčanik, nije nikome. Niko neće da uzme. Svi mi se nasmijaše, pokupiše kese i svojim putem. Dođem na red i pitam onu blagajnicu da je uzme, ona neće, da neko ne pomisli šta loše. Iza mene neka bakica, u košari tri paprike i jogurt. Kontam, vjerovatno više njoj treba, nego meni. Pružam joj, kaže da neće. Kaže, neka sine, uzmi sebi. I, ono, niko neće petobu 'nako. A i meni nešto bezveze, kontam, ko zna kolika je to cifra nepoznatoj personi kojoj je ispala, možda velika, možda mala i nebitna. I sad umjesto da sam sretna što imam petobu 'nako u novčaniku, nešto mi baš bezveze osjećaj. Ne znam njenu priču, porijeklo, da li je zarađena ili onaj ostatak penzije koji je ostao nekome ko je jučer poplaćao sve račune. Razmišljam, zašto li je uopšte digoh ako ću se osjećati ovako. Vjerovatno je uplatim na neki humanitarni račun.

Iz perspektive jedne kase, pravo da vam kažem, relativno smo pošteni ljudi.

05.05.2017.

Može i cuko biti ters

Zove sinoć u 1 noću, kaže haj da se vidimo, provozamo po gradu. Kaže, ne moraš izlaziti iz kuće dok ne budem ispred, da te cuke lutalice ne napadnu. Kontam, ono meni o lutalicama, znam ih svakog što se mota oko zgrade u dušu. Sletim 5 minuta ranije, da zapalim jednu, lijepa noć bila.

I maleno neko, ne znam da li je neko starije manjeg rasta ili štene još nedoraslo. Malo veće od moje čizme zalaja ne mene. Bi mi smiješno. Ono laje, meni i dalje smiješno. Krištavo nekakvo. Zaleti se da me napadne, ja postavim torbu između noge i njega, kontam, ko će ići tetanus primati. Uhvati zubima torbu. Ne pušta. Ko u filmovima oni pitbulovi kad napadnu. Zakačio se zubima za torbu. I tako stiže mi prevoz. Ono i dalje visi na mojoj torbi. Izlazi momak iz auta, gleda, kao, jel to neki novi modni detalj, zakačena lutalica kao privjesak. Umalo pseto ne ponesoh sa sobom, tako zakačenog i visećeg.

Jutros me budi vriska za vriskom koje dopiru negdje dole ispred ulaza. Kako koja teta prođe, tako čujem taj isti lavež, više krištanje, nego lavež. Onda i ja u neka doba krenula u granap, ono mi sačekušu napravilo, opet vav vav vav. E jesam ga nogom nabila, odletio je pola metra. Sad mi ga žao. Ja psa i tersa.

Bojis li se mraka
<< 05/2017 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


PAŽNJA
Postovi na ovom blogu mogu sadržavati scene seksualnog dijaloga ili nasilnog ponašanja, pa se preporučuje roditeljska pažnja ako su u pitanju mlađi čitaoci!


Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je namjerna!

Image and video hosting by TinyPic
GLEDAJ I VIDI
U gradu razmažene djece
pod krovom namještene sreće
svaki pogled priču skriva
dubokih suza

u svakom kutu našeg oka
svjetle znakovi i zovu
svi pod noge novog boga
dišemo dijelove života

jesam li sin svoje majke
jesam li sin svoga oca
jesam li stvarno ovdje samo
da potrošim što novca

gledaj, gledaj i vidi
mi stojimo sami
pod svjetom reklama
gledaj, gledaj i vidi
ni blur neće skriti
kristal u nama

mislim da me prate
čistači otvorene mašte
i važu svaku riječ i gestu
još uvijek tapkaju u mjestu

jer traže svjetlom ispod svjetla
traže u mašti nekog reda
traže novcem mjesto srcem
traže novcem mjesto srcem...
________________________________

Jedna staza
osamnaest kamencica
gore na nebu, zvijezda
dole na zemlji trnje i ruza
jedna jedina
nekome divna, nekome uvela
rodjena na kamenju
kamenju prilagodjena
pod kamenjem skrivena
kamenjem odgojena
Ali ipak...
uvijek necijom kisom uplakana

by Avadon


________________________________

Ljudsko, odveć ljudsko
"Otuda mora viša kultura dati čovjeku dvostruki mozak, takoreći dvije moždane komore, jednu za osjećanje nauke, potom i ne-nauke..."
Nietzsche

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
220211

Powered by Blogger.ba